Tactiel Stimulering

Is een bewuste aanrakingsmethode van de huid, ons eerste en grootste orgaan en tevens zintuig. Door middel van de Tactiel Stimulering worden de tast receptoren van de huid gestimuleerd waardoor het oxytocine systeem geactiveerd wordt.

Oxytocine is een hormoon, ook wel het geluks- of knuffel hormoon genoemd, dat door onze bloedbaan circuleert en verschillende belangrijke lichaamsfuncties beïnvloed om ons goed in ons vel te laten voelen.                             

Door middel van strijkbewegingen over en het vasthouden van de huid met lichte druk, wordt het lichaam, op de intieme zones na, behandeld. Elke behandeling heeft een duidelijke structuur wat maakt dat deze voorspelbaar wordt en daardoor veilig voelt. Het doel is telkens het vergroten van je lichaamsbewustzijn waardoor je dichter bij jezelf en daardoor je omgeving komt te staan.

 

Oorsprong 

De aanrakingsmethode vindt zijn ontstaan bij de Zweedse Gunilla Birkestad. Ze werkte in een verpleegtehuis waar ze in een opwelling het lichamelijk ongemak van een man wilde verzachten door zijn hand en arm te strelen om contact te maken. Tot haar verbazing ontspande de man zich na een tijdje waardoor lichamelijke handelingen, die eerst veel inspanning vroegen, nu makkelijker uitgevoerd konden worden. Dit zette Gunilla aan verder onderzoek te doen naar de effecten van aanraking.

In 1992 ontmoette ze Prof. Kerstin Unvas Moberg (professor in de fysiologie) van het Karolinska Instituut. Prof. Moberg had meer dan 20 jaar de effecten onderzocht van aanraking op de huid doormiddel van wetenschappelijk onderzoek. Door dat werk was er een kader ontstaan om de effecten van Tactiel Stimulering te verklaren. Zodoende kon de methode zich verder ontwikkelen en verfijnen naar een methode die vandaag de dag voor vele cliënten koestering, ontspanning en vermindering van pijn betekent.


Praktisch

Voorafgaand aan de behandeling zal je een vragenlijst toegestuurd krijgen. Zo heb je de tijd om de dingen die voor jou belangrijk zijn in kaart te brengen. Deze vragenlijst bespreken we dan samen tijdens het intakegesprek onder het genot van een drankje. Samen stellen we scherp wat de lichamelijke en/of emotionele klachten zijn en waar ik rekening mee kan houden tijdens de behandeling. 

 

De behandeling zelf duurt ongeveer 60 minuten exclusief voor/na gesprek (tenzij het om een deelbehandeling gaat).  Tijdens de behandeling lig je in je ondergoed (slip) of onder zachte handdoeken. De handdoeken worden alleen van het te behandelen lichaamsdeel gehaald en daarna weer zachtjes terug gelegd.

Door middel van strijkbewegingen over en het vasthouden van de huid met lichte druk, wordt het lichaam, op de intieme zones na, behandeld. Het beste effect van de behandeling wordt bereikt met direct huidcontact maar als het prettiger voelt extra kleding aan te hebben tijdens de behandeling is dat helemaal goed. Het is belangrijk je veilig en comfortabel te voelen zodat je gemakkelijker kan ontspannen.  Als afsluiting zal je ingebakerd worden in zachte dekens om nog heerlijk na te genieten in diepe ontspanning. Na de behandeling bespreken we kort je ervaring en kan je nog even lekker nagenieten met een drankje in de algemene ontspanningsruimte.

Het is voor jezelf prettig als er na de behandeling ruimte is om na te genieten. Plan daarom het liefste niet teveel meer in.

 

Hoe vaak Tactiel Stimulering?

Elke behandeling doet goed en is een waardevolle investering in jezelf. Herhaling van de behandeling geeft jou lichaam de mogelijkheid dat wat nodig is te doorbreken en/of te herstellen. Na drie behandelingen herkend jou brein de structuur wat maakt dat je je sneller veilig voelt en jouw lichaam sneller tot een diepere ontspanning kan komen. Tactiel Stimulering is een vorm van complementaire zorg welke ingezet kan worden in combinatie met andere vormen van behandeling.

Voor wie?

Tactiel Stimulering kan ingezet worden bij uiteenlopende (lichamelijke) klachten zoals:

 

  • Slaapproblemen en onrust
  • Trauma
  • HSP
  • Angsten (Faalangst/examenvrees)
  • Rouwverwerking
  • Depressie (postnatale)
  • Autisme, NAH en ADHD
  • Dementie en Parkinson
  • Fybromyalgie
  • Hoge bloeddruk
  • Misbruik
  • Burn-out
  • Hechtingsproblematiek
  • Stress-gerelateerde klachten en pijnklachten
  • Zwangerschap

 

 

Veiligheid en vertrouwen

Het kan lastig zijn om te voelen of aangeraakt te worden wanneer je te maken hebt gehad met ongewenste lichamelijke ervaringen of trauma. Daarin creëer ik graag een veilige ruimte waar mensen die ongewenste aanrakingen of traumatische ervaringen hebben meegemaakt, de regie over hun eigen lichaam kunnen herwinnen.

Bewuste aanraking, wanneer consensueel en respectvol toegepast, kan de mogelijkheid bieden om opnieuw verbinding te maken met je lichaam en emoties. Bij elke behandeling staat de persoon zelf aan het roer, bepaalt wat wel en niet comfortabel is.

Daarom ook dat deelbehandelingen mogelijk zijn. Daarmee kun jij zelf aangeven welk lichaamsdeel wel of niet gemasseerd, of juist extra aandacht nodig heeft. Ook kan er over kleding heen gemasseerd worden. Het gaat namelijk om jou!

Een weg naar herstel, waar vertrouwen geleidelijk terug kan keren en positieve aanrakingservaringen ontstaan.

Oxytocine

Oxytocine is zowel een hormoon (ook wel geluk of knuffel hormoon genoemd) dat door de bloedbaan circuleert en verschillende lichaamsfuncties beïnvloed als neurotransmitter in de hersenen waar het actief is in een groot zenuwnetwerk dat verbonden is met veel verschillende delen van het lichaam. Op deze manier kan oxytocine belangrijke functies in het lichaam beïnvloeden.

We maken oxytocine aan bij positief onderling contact. Denk aan knuffels, aanrakingen, intieme momenten en liefdevolle verbindingen activeren dit hormoon. Oxytocine zet ons ook aan tot meer sociaal gedrag.

Doormiddel van de Tactiel Stimulering worden de tast receptoren van de huid gestimuleerd waardoor het oxytocine systeem geactiveerd word.

 

Wat zijn de effecten van de oxytocine aanmaak stimuleren?

  • Oxytocine brengt lichaam en geest tot rust
  • Toename van rust en ontspanning en een verlaging van het stressniveau
  • Vergroot je lichaamsbesef
  • Kalmeert het zenuwstelsel
  • Bevorderd het gevoel van verbondenheid (met anderen)Versterking van het vertrouwen in jezelf en de ander
  • Regulatie van de bloeddruk, vochthuishouding en het spijsverteringsstelsel
  • Vermindering van agressiviteit en angst
  • Verhoging van de pijndrempel
  • Stimulering van weeën-activiteit en moedermelkafgifte